Bedre udsyn og flottere at se på

Nye flotte lavenergivinduer giver afd. 6 i Møllevangen et helt nyt udseende som er tro mod den oprindelige arkitektur.

I Ringgårdens afd. 6 besluttede man for adskillige år siden, at 2014 var året, hvor plastvinduerne fra 1979 skulle skiftes ud i de 202 boliger, fortæller inspektør Ole Andersen. Plastvinduerne var utætte, og det var svært at få stumper til reparationer. Desuden oplevede beboerne voldsomt kuldenedslag, der føltes som træk.

Afdelingen har valgt træalu-vinduer; som kombinerer det bedste fra to verdener. Alu udvendigt som kræver minimal vedligeholdelse, og hvidmalet træ indvendigt, som har en flot overflade.

Foer Billedeafd6   Efter Billede Afd6
Før: Afdelingen, der er fra 1949-54, havde oprindeligt vinduer med spinkle hvidmalede trærammer. I 1979 blev de erstattet af to-lags termovinduer med rammer og karme af plastic, som netop i disse år vandt stort indpas i Danmark. De udmærkede sig ved at være billige og næsten vedligeholdelsesfrie. Men de første plastvinduer, der blev fremstillet i Danmark, var temmelig klodsede med tykke rammer og karme, som gav byggeriet et noget gumpetungt udtryk.  
Efter: Med de nye vinduer genskabes det flotte samspil mellem de robuste røde mure og de spinkle rammer om vinduer og døre. De spinkle rammer betyder, at selve vinduet er større og lukker mere lys ind. Vinduerne er super lavenergi som minimerer de trækgener beboere tidligere oplevede, og så skal de gerne give besparelser på varmeregningen. De nye vinduer er altså ren win-win.
 


De nye vinduer hører til blandt de bedste lavenergivinduer på markedet – med tre lag glas som isolerer så meget bedre end de gamle vinduer, at det gerne skal kunne mærkes i form af besparelser på varmeregningen. Og så skal de nye vinduer også gerne give bedre komfort i boligerne.

Edith I Vinduet

Mindre træk og mere lys
Edith på 97 år, som har boet i afdelingen siden 1953, er glad for de nye vinduer.
Rodet, mens det stod på, kunne hun godt have undværet. Men heldigvis kom sønnen, som er på efterløn, og hjalp med at dække af, og da arbejdet var færdigt, kom han igen og gjorde rent over det hele.
Hun husker, at barnebarnet en gang, de stod vaskede op sagde: ’Hold da op, hvor det dog trækker ind fra køkkenvinduet’.
– Det gør det ikke mere. De nye vinduer har tre lag glas, siger hun. Og så er det ligesom, vinduerne er blevet større. Hun peger på vinduesrammerne og forklarer, at de er meget mindre end på de gamle vinduer, så selve glasset er større og der kommer mere lys ind.