Det nye lys

Hvad skal jeg vælge? Det er ikke nemt, når man skal ud for at købe pærer, nu hvor de gamle glødepærer er udgået af handlen. De nye pærer, LED-pærer, sparepærer og halogenpærer har helt anderledes egenskaber og kan ikke bruges hvor som helst. Men med de rigtige valg får du godt lys i din bolig – og et meget lavere energiforbrug.


Fra Energitjenesten har vi fået nedenstående tre faktaark, som giver gode råd om det nye lys. Det handler ikke kun om at få energibesparelser, men også om at få et godt lys i boligen. 


LED - nutidens lyskilde

LED-pæren har været under udvikling gennem flere år. Nu er den klar til at overtage pladsen efter glødepæren,
sparepæren og de fleste halogenpærer. LED-pærer har gennemgået en kolossal udvikling de seneste år - og videreudvikles stadig. Det betyder, at der i dag findes LED-pærer, som passer til næsten enhver tænkelig lampe i din bolig. 

Se faktaark

 

Få det bedste ud af det nye lys

Glødepæren, som nu er udgået af handlen, var nem at bruge. Den kunne bruges i alle lamper, blot soklen passede. De nuværende lyskilder, LED-pærer, sparepærer og halogenpærer, har helt anderledes egenskaber og kan ikke bruges hvor som helst. Og så taler man om lumen i stedet for watt. Her kan du bl.a. se, hvordan værdierne for watt oversættes til lumen.

Se faktaark

 

Belysning og farveegenskaber

Man bruger to forskellige måleegenskaber, når man skal beskrive en lyskildes evne til at gengive farver. Den ene handler om farvetemperatur (lysets egen farve), og den anden handler om evnen til at gengive farver (Ra-værdi).

Se faktaark