Bidrag til et godt naboliv

Når man lever tæt på hinanden, hvad enten det er i en opgang, i et etagehus eller i et rækkehus, kræver det, at man viser hensyn til hinanden og accepterer, at mennesker lever på forskellige måder.


Hvor mennesker bor og færdes i samme omgivelser, er der regler – skrevne som uskrevne. De skrevne regler er mulige at lære og forholde sig til. De uskrevne er det mere vanskeligt med.

Spørger man danskere om de uskrevne regler, vil de i mange tilfælde ikke kunne svare. De kender reglerne, men de tænker aldrig eller kun sjældent over dem.

Mange udlændinge oplever, at danskere er svære at komme i kontakt med. Det er nok i mange tilfælde rigtigt. Det betyder dog ikke, at danskerne ikke vil i kontakt med andre. Ofte går der blot et stykke tid, før man kommer ind på livet af danskerne. Og er man først kommet ind på livet af dem, vil man opdage, at de fleste er varme og gæstfrie.

Danskerne er ikke så vant til at gå ind og ud hos hinanden, som man er det i mange andre kulturer. Men selv om danskerne godt kan virke reserverede, vil de allerfleste gerne hjælpe.

Derfor skal man bare spørge sine naboer, hvis man har brug for hjælp, eller hvis der er noget, man er i tvivl om. De fleste steder kan man også banke/ringe på og spørge sin nabo, om man kan låne mel eller sukker, hvis man står og mangler det.

Danskerne kommer normalt ikke uanmeldt på besøg hos hinanden. Man aftaler det på forhånd. Som ny beboer er det en god idé at invitere sine nærmeste naboer til en kop kaffe. Man kan lære dem at kende, fortælle om sig selv, og samtidig kan man få noget at vide om områdets regler – skrevne som uskrevne.

 

Tal med dine naboer, det skaber de bedste vilkår for godt naboliv...